Wat is een flitsscheiding

Wat is een flitsscheiding

Je hebt de term flitsscheiding wellicht al eens gehoord. Het is, zoals de naam al weggeeft, een snelle manier van scheiden. Maar hoe zit dat nu precies en hoe kun je ervoor zorgen dat de scheiding snel wordt doorgevoerd? Moet je zelf naar de rechtbank of kan je het op een andere manier regelen? We leggen het je graag uit.

Flitsscheiding vroeger

Binnen de term flitsscheiding is er door de jaren heen wel het één en ander veranderd. Tot maart 2009 kon je namelijk buiten de rechter om scheiden. Je moest je samen met je partner aanmelden bij een gemeenteambtenaar en deze zette het huwelijk om in een geregistreerd partnerschap. En een geregistreerd partnerschap is heel makkelijk om te ontbinden. Dit werd dan door de notaris gedaan. Helaas is dit op deze manier de dag van vandaag niet meer mogelijk en zal je scheidingsaanvraag toch de rechtbank moeten passeren.

Flitsscheiding vandaag

De flitsscheiding zoals we die vroeger kenden, kennen we nu niet meer. Snel scheiden kan echter nog wel. Zoals veel andere zaken, kun je tegenwoordig je scheiding ook grotendeels online regelen. De online echtscheiding is een prettige manier om snel te scheiden, omdat je alles digitaal kunt regelen. Wel is het aan te raden om een echtscheiding mediator in te schakelen zodat je zeker bent dat alles goed wordt geregeld. Een echtscheiding mediator is ook onpartijdig en zal te allen tijde de vrede tussen jou en je toekomstige ex-partner proberen te bewaken door het gesprek in goede banen te leiden. Een echtscheiding mediator kan ook helpen bij het opstellen van onderlinge afspraken. Vaak gaat een scheiding gepaard met veel emotie, verdriet en boosheid. Of je nu zelf de scheiding initieert, of je partner dit initieert, het blijft in de meeste gevallen een intens proces. Hulp van een mediator kan als zeer prettig worden ervaren. Een mediator is altijd neutraal en zal ervoor zorgen dat jij en je partner hier samen op de best mogelijke manier uit zullen komen.

Wanneer je jouw scheiding wilt regelen, geef je dit eerst digitaal aan. Je krijgt dan digitaal documenten toegestuurd die jij en je partner moeten invullen. Nadat jullie deze documenten hebben ingevuld, worden deze beoordeeld door een juridisch specialist. Wanneer deze door de juridisch specialist beoordeeld zijn, worden de documenten doorgezet naar de rechtbank. Het prettige van deze procedure is niet alleen dat het snel en digitaal te regelen valt, ook via de online echtscheiding hoef je niet zelf naar de rechtbank te gaan.

Hoe verder

Wanneer de juridisch specialist de documenten door heeft gezet naar de rechtbank is het enkel nog wachten op de beschikking. Hier kunnen enkele weken overheen gaan, maar je hoeft hier zelf verder niks meer voor te doen. Wanneer de scheiding is uitgesproken, zul je het nieuws snel ontvangen. Het enige waar je dan wel zelf verantwoordelijk voor bent is om de scheiding officieel bij de gemeente in te schrijven. De scheiding inschrijven bij de gemeente is de laatste stap en wanneer je die stap hebt genomen ben je officieel gescheiden.

Waarom online scheiden en werken met een echtscheiding mediator

Online scheiden is de snelste en goedkoopste optie om te scheiden. Als je de aanvraag hebt ingediend kun je al in een aantal weken officieel gescheiden zijn. Ook is het de goedkoopste optie tot scheiden omdat je bij voorbaat al weet welk bedrag je moet betalen. Hier zitten achteraf geen extra kosten aan vast, dus je zult nooit voor financiële verrassingen komen te staan.

Ook kun je bij de online scheiding zelf de touwtjes in handen houden. Je maakt samen met je partner afspraken en deze worden vastgelegd. Verloopt de communicatie stroef met je partner of kunnen de emoties hoog oplopen? Werk dan samen met een mediator. Een mediator is een neutrale partij die ervoor zal zorgen dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Een mediator kan helpen de communicatie in het scheidingsproces te verbeteren en zorgt ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Afspraken waar beide partijen het mee eens zijn. Heb jij een dominante partner of een partner die graag zijn of haar zin doordramt en vind je het lastig om hier tegen in te gaan? Met een mediator zal je hier minder snel tegen aan lopen omdat een mediator beide partijen vertegenwoordigd. Het is voor de mediator altijd van belang dat iedereen een goed gevoel heeft bij de gemaakte afspraken en dat iedereen zich kan vinden in hetgeen dat afgesproken wordt.

Reacties zijn gesloten.