Bewust worden van gevoel en gedachten

Bewust worden van gevoel en gedachten

Was je moderne leven al druk in het jaar 2019 en dacht je dat je het niet meer aankon? Dit huidige jaar 2021 is het waarschijnlijk nog even een stukje hectischer geworden. Mensen hebben tegenwoordig een enorm hectisch bestaan. Niet alleen moet er eten op tafel komen, er zijn nog eens duizend en één dingen waar we op een dag mee bezig zijn. Het begint al met allemaal beslissingen nemen in de vroege ochtend.

Straks uit bed om nog even 5 minuutjes of direct met de wekker, ontbijten of niet, gezond ontbijten of toch maar even snel? Welke kleding vandaag aan? Hoe doe je jouw haar? Nog berichtjes op social media? Belangrijk e-mailtje privé? Rekening die nog snel betaald moet worden? Belangrijke zakelijke e-mail? Collega’s die aandacht nodig hebben via WhatsApp? Dit zijn zomaar een aantal dingen waar je druk mee kan zijn het eerste uur van de dag. Daarbij niet eens rekening gehouden met mensen die een huisdier, partner en of kinderen hebben die ook nog aandacht van je nodig hebben.

Het zal je misschien al duidelijk zijn dat we een erg gehaast leven leiden, waardoor we niet meer stilstaan bij het nu. Zo denken we er maar weinig aan wat alles met ons doet. We laten het allemaal over ons heenkomen en doen het op de automatische piloot. Misschien het je het aan het eind van de week wel door dat je kapot bent en geen energie meer hebt voor andere dingen. Of dat je toch wel een heel stressvol leven hebt. Dit zijn namelijk dingen waar heel veel mensen mee te maken hebben tegenwoordig.

Als het bovenstaande niet al erg genoeg is, zijn er ook steeds meer mensen waarbij de hectiek van het leven ervoor heeft gezorgd dat men het niet meer aankan. Een depressie is er ingelopen, angstklachten of een totale burn-out. Door dit soort klachten zijn er in Nederland 1 op de 10 mensen aan de medicatie, om dit soort klachten te verminderen en/of te verhelpen meestal in combinatie van hulp van een psycholoog of therapeut. Dit is natuurlijk een gigantische groep mensen die niet lekker in hun vel zitten. Maar het rare is dat veel mensen gewoon doorgaan met hoe ze bezig waren.

Verandering met meer aandacht voor jezelf

Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen bewust van de stress die het dagelijks leven kan geven. Deze mensen gaan meer tijd besteden aan zichzelf, hun eigen geluk en gezondheid. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, minder tijd op elektronische apparaten, voldoende slaap en bewust worden van je gevoel en gedachten met Mindfulness of yoga.

Bewust van je gevoel

Door in kaart te brengen wat alles in het leven met je doet, kun je overwegen om je leven anders in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de stress die de lening je geeft, die baan waar je een paar honderd euro meer verdient of de tijd die je besteed aan dingen die je toch niet kunt veranderen. Hierbij is het goed om te leven in het nu en niet continu bezig te zijn met de toekomst of juist te piekeren over het verleden. Hoe je dit precies kunt doen? Dat kun je precies leren in een workshop Mindfulness.